दक्षिणपूर्व एसियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रअनको सूची

विकिपिडिया बठेइ
Jump to navigation Jump to search

सन् २०१४ सम्ममि दक्षिणपूर्व एसियाका ९ देशहअनको ३७ सम्पदालाई संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक और सांस्कृतिक संगठन (युनेस्को)बठे विश्व सम्पदा क्षेत्रमि मान्यता प्रदान गरियाको छ । जैमा इन्डोनेसिया, भियतनाम, थाइल्याण्ड, फिलिपिन्स, मलेसिया, म्यानमार, कम्बोडिया रे लाओस रयाका छन् । दक्षिणपूर्व एसियामै रयाको ब्रुनाई रे सिङ्गापुरमि कोइ सम्पदालाई युनेस्कोले अच्याल सम्म मान्यता दिएको नाइथी ।[१][२] यै क्षेत्रमि रयाको इन्डोनेसिया रे भियतनामको सबैहै जेधा ८-८ अन सम्पदा सूचीकृत गरियाको छ ।[३] यस क्षेत्रबाट सबैभन्दा पहिले १९९१ मा १५औं शत्रमा सामेल गरिएको थियो ।[४]

इन्डोनेसियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रअनको सूची[सम्पादनस्रोत सम्पादन]

सम्पदा क्षेत्र चित्र ठौर मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भअन
बोरोबुदुर मन्दिर परिसरअन A terraced pyramid like structure with a stupa on top.

मगेलाङ रिजेन्सी, केन्द्रीय जाभा
7°36′28″S 110°12′13″E / 7.60778°S 110.20361°E / -7.60778; 110.20361 (Borobudur Temple Compounds)

सांस्कृतिक:
(i), (ii), (vi)
१९९१ ५९२[५]
बाली प्रान्तको सांस्कृतिक परिदृश्य Rice terrace at entrance to Gunung Kawi temple demonstrate the traditional Subak irrigation system, Tampaksiring, Bali.

बाली
8°20′0″S 115°0′0″E / 8.33333°S 115.00000°E / -8.33333; 115.00000 (Cultural Landscape of Bali Province)

सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (v), (vi)
19,520 (48,200) २०१२ ११९४[६]
कोमोदो राष्ट्रिय निकुञ्ज Waran lying on its belly in a dry grass area.

पूर्व नुसा टेङ्गगरा
8°33′S 119°29′E / 8.550°S 119.483°E / -8.550; 119.483 (Komodo National Park)

प्राकृतिक:
(vii), (x)
219,322 (541,960) १९९१ ६०९[७]
लोरेन्ज राष्ट्रिय निकुञ्ज A rocky mountain ridge.

पपुवा
4°45′S 137°50′E / 4.750°S 137.833°E / -4.750; 137.833 (Lorentz National Park)

प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
2,350,000 (5,800,000) १९९९ ९५५[८]
प्रम्बनन मन्दिर परिसरअन Symmetrically arranged stone buildings. The steep roofs are decorated with a large number of small stupas.

केन्द्रीय जाभा
7°45′8″S 110°29′30″E / 7.75222°S 110.49167°E / -7.75222; 110.49167 (Prambanan Temple Compounds)

सांस्कृतिक:
(i), (iv)
१९९१ ६४२[९]
सङ्गिरण प्रारम्भिक मानव क्षेत्र Upper part of a petrified skull including some teeth.

केन्द्रीय जाभा
7°24′0″S 110°49′0″E / 7.40000°S 110.81667°E / -7.40000; 110.81667 (Sangiran Early Man Site)

सांस्कृतिक:
(iii), (vi)
5,600 (14,000) १९९६ ५९३[१०]
सुमात्राको उष्णप्रदेशीय वर्षावन धरोहर

सुमात्रा,
2°30′S 101°30′E / 2.500°S 101.500°E / -2.500; 101.500 (Tropical Rainforest Heritage of Sumatra)

प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
2,595,124 (6,412,690) २००४ सन् २०११ बठे यै सम्पदालाई खतरापूर्ण घोषित गरियाको छ । ११६७[११][१२]
उजुङ कुलोन राष्ट्रिय निकुञ्ज Rocky ground within a tropical forest.

बनटेनलमपुङ
6°45′S 105°20′E / 6.750°S 105.333°E / -6.750; 105.333 (Ujung Kulon National Park)

प्राकृतिक:
(vii), (x)
78,525 (194,040) १९९१ ६०८[१३]

भियतनामका विश्व सम्पदा क्षेत्रहअनको सूची[सम्पादनस्रोत सम्पादन]

सम्पदा क्षेत्र चित्र ठौर मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भअन
थाङ लोङको शाही कोटको केन्द्रीय क्षेत्र - हनोई
Stone tower on top of a stone wall. The wall has circular wheel-shaped windows and a red flag with yellow star is raised on top of the tower.

हनोई, भियतनाम
21°2′22″N 105°50′14″E / 21.03944°N 105.83722°E / 21.03944; 105.83722 (Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long - Hanoi)

सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (vi)
18 (44); मध्यवर्ती क्षेत्र 108 (270) २०१० [१४]
हो वंशको कोट A gate built of massive grey stones.

भिन लो जिल्ला, थान हो प्रान्त, भियतनाम
20°4′41″N 105°36′17″E / 20.07806°N 105.60472°E / 20.07806; 105.60472 (Citadel of the Ho Dynasty)

सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
156 (390); मध्यवर्ती क्षेत्र 5,079 (12,550) २०११ [१५]
हुए धरोहरहरूको परिसर Staircase leading to a building of dark stone. A simple decorated gate is at the top of the staircase.

थुआ थिन-हुए प्रान्त, भियतनाम
16°28′10″N 107°34′40″E / 16.46944°N 107.57778°E / 16.46944; 107.57778 (Complex of Hué Monuments)

सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
१९९३ [१६]
हा लोङ खाडी Forested rocks in the sea.

कवाङ निन प्रान्त, भियतनाम
20°54′N 107°6′E / 20.900°N 107.100°E / 20.900; 107.100 (Ha Long Bay)

प्राकृतिक:
(vii), (viii)
150,000 (370,000) १९९४ [१७]
होइ एन प्राचीन सहर Street lined by rows of two-storied stone houses opening onto the street.

कवाङ नाम प्रान्त, भियतनाम
15°53′0″N 108°20′0″E / 15.88333°N 108.33333°E / 15.88333; 108.33333 (Hoi An Ancient Town)

सांस्कृतिक:
(ii), (v)
30 (74); मध्यवर्ती क्षेत्र 280 (690) १९९९ [१८]
माय सन मन्दिर Ruins of buildings of red stone with niches and sculptures. The roof of one of the structures is partially covered in grass.

कवाङ नाम प्रान्त, भियतनाम
15°31′0″N 108°34′0″E / 15.51667°N 108.56667°E / 15.51667; 108.56667 (My Son Sanctuary)

सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
142 (350); मध्यवर्ती क्षेत्र 920 (2,300) १९९९ [१९]
फोङ ना-के बङ राष्ट्रिय निकुञ्ज Landscape with river and densely forested hills.

कवाङ बिन प्रान्त, भियतनाम
17°32′14″N 106°9′5″E / 17.53722°N 106.15139°E / 17.53722; 106.15139 (Phong Nha-Ke Bang National Park)

प्राकृतिक:
(viii)
85,754 (211,900) २००३ [२०]
ट्राङ एन परिदृश्य परिसर Tam Cốc in Hoa Lư Ancient Capital

निन बिन प्रान्त, भियतनाम
20°15′24″N 105°53′47″E / 20.25667°N 105.89639°E / 20.25667; 105.89639 (Trang An - Ninh Binh)

मिश्रित:
(v), (vii), (viii)
२०१४ [२१]

मलेसियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रअनको सूची[सम्पादनस्रोत सम्पादन]

सम्पदा क्षेत्र चित्र ठौर मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भअन
लेङ्गगोङ उपत्यकाको पुरातात्विक धरोहर Lenggong Valley.

पेराक, मलेसिया
5°4′N 100°58′E / 5.067°N 100.967°E / 5.067; 100.967 (Lenggong Valley)

सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
399 (990) २०१२ [२२]
गुनुङ मुलु राष्ट्रिय निकुञ्ज Sunset or sunrise over a mountain landscape with fog in the valleys.

उत्तरी सरावाक, बोर्नियो, मलेसिया
4°8′N 114°55′E / 4.133°N 114.917°E / 4.133; 114.917 (Gunung Mulu National Park)

प्राकृतिक:
(vii), (viii), (ix), (x)
52,864 (130,630) २००० [२३]
किनाबलु निकुञ्ज Mountain with a rocky top and forested slopes. There is a narro high waterfall on one side of the mountain slope.

सबाह, बोर्नियो, मलेसिया
6°15′N 116°30′E / 6.250°N 116.500°E / 6.250; 116.500 (Kinabalu Park)

प्राकृतिक:
(ix), (x)
75,370 (186,200) २००० [२४]
मलाकाजर्ज टाउन, मलाकाको सिधा एतिहासिक सहरहरू Town scene with three-storied red houses and a red church. There is a three-storied clock tower standing on a square.

मलाकापेनाङ, मलाय पेनिनसुला, मलेसिया
5°25′17″N 100°20′45″E / 5.42139°N 100.34583°E / 5.42139; 100.34583 (Melaka and George Town, Historic Cities of the Straits of Malacca)

सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
148 (370); मध्यवर्ती क्षेत्र 284 (700) २००८ [२५]

म्यानमारका विश्व सम्पदा क्षेत्रहरूको सूची[सम्पादनस्रोत सम्पादन]

क्र.सं. सम्पदा क्षेत्र चित्र ठौर मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भअन
प्यु प्राचीन सहरअन Bawbawgyi Pagoda at Sri Ksetra, prototype of Pagan-era pagodas.

मन्डाले प्रान्त, म्यान्मार
22°28′12″N 95°49′7″E / 22.47000°N 95.81861°E / 22.47000; 95.81861 (Pyu Ancient Cities)

सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
२०१४ [२६]

कम्बोडियाका विश्व सम्पदा क्षेत्रअनको सूची[सम्पादनस्रोत सम्पादन]

सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भहरू
अङ्कोर Ruins of a large structure with five large towers at the top.

सिम रिप प्रान्त, कम्बोडिया
13°26′N 103°50′E / 13.433°N 103.833°E / 13.433; 103.833 (Angkor)

सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (iv)
40,000 (99,000) १९९२ [२७][२८]
[२९]
प्रिह विहार मन्दिर Ruins of a stone building erected on a stone platform. The roof above the main entrance is decorated.

प्रिह विहार प्रान्त, कम्बोडिया
14°23′18″N 104°41′2″E / 14.38833°N 104.68389°E / 14.38833; 104.68389 (Temple of Preah Vihear)

सांस्कृतिक:
(i)
155 (380); buffer zone 2,643 (6,530) २००८ [३०]

फिलिपिन्सका विश्व सम्पदा क्षेत्रअनको सूची[सम्पादनस्रोत सम्पादन]

सम्पदा क्षेत्र चित्र ठौर मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भअन
फिलिपिन्सका बरुके चर्चहरू
San Agustin Church.

मनिला
14°35′20″N 120°58′30″E / 14.58889°N 120.97500°E / 14.58889; 120.97500 (San Agustin Church)

सांस्कृतिक:
(ii, iv)
१९९३ [३१]
भिगनको
एतिहासिक सहर
VIGAN CITY.

इलोकस सुर
17°34′N 120°23′E / 17.567°N 120.383°E / 17.567; 120.383 (Vigan City)

सांस्कृतिक:
(x)
१९९ [३२]
माउन्ट ह्यामीगुइटन रेन्ज वन्यजन्तु आरक्ष
Mount Hamiguitan.

दभाओ ओरिएन्टल
6°44′24″N 126°10′54″E / 6.74000°N 126.18167°E / 6.74000; 126.18167 (Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary)

प्राकृतिक:
(iii)
२०१४ [३३]
पोर्टो प्रिन्सिस भूमिगत नदी राष्ट्रिय निकुञ्ज
Puerto Princesa Subterranean River National Park.

पलावन
10°10′N 118°55′E / 10.167°N 118.917°E / 10.167; 118.917 (Puerto Princesa Subterranean River National Park)

प्राकृतिक:
(vii), (ix)
१९९९ [३४]
Rice Terraces of the Philippine Cordilleras
Rice Terraces of the Philippine Cordilleras.

इफुगाओ
15°20′N 98°55′E / 15.333°N 98.917°E / 15.333; 98.917 (Rice Terraces of the Philippine Cordilleras)

सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (v)
१९९५ [३५]
तुबबतहा रिफ प्राकृतिक निकुञ्ज
Tubbataha Shark.

सुलु सागर
8°55′N 119°55′E / 8.917°N 119.917°E / 8.917; 119.917 (Tubbataha Reefs Natural Park)

प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
१९९३ [३६]

लाओसका विश्व सम्पदा क्षेत्रहअनको सूची[सम्पादनस्रोत सम्पादन]

सम्पदा क्षेत्र चित्र ठौर मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भअन
लुआङ प्रबाङको सहर Stone building with golden decorated entrance, stacked and very steep roofs.

लुआङ प्रबाङ प्रान्त, लाओस
19°53′20″N 102°8′0″E / 19.88889°N 102.13333°E / 19.88889; 102.13333 (Town of Luang Prabang)

सांस्कृतिक:
(ii), (iv), (v)
40,000 (99,000) १९९५ [३७]
चम्पासक सांस्कृतिक परिदृश्य भित्र रहेका भाट फो र सम्बद्ध प्राचीन बस्तीअन Ruins of stone buildings in a very green lush mountain landscape.

चम्पासक प्रान्त, लाओस
14°23′18″N 104°41′2″E / 14.38833°N 104.68389°E / 14.38833; 104.68389 (Temple of Preah Vihear)

सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (vi)
39,000 (96,000) २००१ [३८]

थाइल्याण्डका विश्व सम्पदा क्षेत्रहअनको सूची[सम्पादनस्रोत सम्पादन]

सम्पदा क्षेत्र चित्र ठौर मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भअन
बन चियाङ पुरातात्विक क्षेत्र
Vase with red and white design.

उडोन थनी प्रान्त
17°32′55″N 103°47′23″E / 17.54861°N 103.78972°E / 17.54861; 103.78972 (Ban Chiang Archaeological Site)

सांस्कृतिक:
(iii)
64 (160) १९९२ [३९]
डोङ फयायेन-खाओ याई वन्यजन्तु परिसर
Medium sized waterfall in a tropical forest.

सराबुरी र अन्य
14°20′N 102°3′E / 14.333°N 102.050°E / 14.333; 102.050 (Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex)

प्राकृतिक:
(x)
615,500 (1,521,000) २००५ [४०]
अयुटथायाको एतिहासिक सहर Ruins of stupas of various sizes.

अयुटथाया प्रान्त
14°20′52″N 100°33′38″E / 14.34778°N 100.56056°E / 14.34778; 100.56056 (Historic City of Ayutthaya)

सांस्कृतिक:
(iii)
289 (710) १९९१ [४१]
सुखोथाइको एतिहासिक सहर रे सम्बद्ध एतिहासिक सहरअन
Large white seated Buddha statue.

सुखोथाइकमफेङ फेट प्रान्त
17°0′26″N 99°47′23″E / 17.00722°N 99.78972°E / 17.00722; 99.78972 (Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns)

सांस्कृतिक:
(i), (iii)
11,852 (29,290) १९९१ [४२]
थुङ्गयाई-हवाई खा खेङ वन्यजन्तु आरक्ष
A river flowing through a forested mountain landscape.

कन्चनाबुरी, टकउठाइ थानी प्रान्त
15°20′N 98°55′E / 15.333°N 98.917°E / 15.333; 98.917 (Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries)

प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
622,200 (1,537,000) १९९१ [४३]

सन्दर्भ सामग्रीअन[सम्पादनस्रोत सम्पादन]

  1. "Number of World Heritage Properties by region". UNESCO. Retrieved 10 September 2011. 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings". Geographical region and composition of each region. United Nations Statistics Division. 2010. Retrieved 20 October 2011. 
  3. "World Heritage List". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  4. "Number of World Heritage properties inscribed each Year". UNESCO. Retrieved 8 September 2011. 
  5. "Borobudur Temple Compounds". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  6. "Cultural Landscape of Bali Province". UNESCO. Retrieved 1 July 2012. 
  7. "Komodo National Park". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  8. "Lorentz National Park". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  9. "Prambanan Temple Compounds". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  10. "Sangiran Early Man Site". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  11. "Tropical Rainforest Heritage of Sumatra". UNESCO. Retrieved 25 June 2011. 
  12. "Danger listing for Indonesia's Tropical Rainforest Heritage of Sumatra". UNESCO. Retrieved 26 July 2011. 
  13. "Ujung Kulon National Park". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  14. "Central Sector of the Imperial Citadel of Thang Long - Hanoi". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  15. "Citadel of the Ho Dynasty". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  16. "Complex of Hué Monuments". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  17. "Ha Long Bay". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  18. "Hoi An Ancient Town". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  19. "My Son Sanctuary". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  20. "Phong Nha-Ke Bang National Park". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  21. "Trang An Landscape Complex". UNESCO. Retrieved 23 June 2014. 
  22. "Archaeological Heritage of the Lenggong Valley". UNESCO. Retrieved 2 July 2012. 
  23. "Gunung Mulu National Park". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  24. "Kinabalu Park". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  25. "Melaka and George Town, Historic Cities of the Straits of Malacca". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  26. "Pyu Ancient Cities". UNESCO. Retrieved 22 June 2014. 
  27. "Angkor". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  28. 16th session 1992, pp. 37–38, annex VI
  29. 28th session 2004, pp. 66–67
  30. "Temple of Preah Vihear". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  31. "Baroque Churches of the Philippines". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  32. "Historic Town of Vigan". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  33. "Mount Hamiguitan Range Wildlife Sanctuary". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  34. "Puerto Princesa Subterranean River National Park". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  35. "Rice Terraces of the Philippine Cordilleras". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  36. "Tubbataha Reefs Natural Park". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  37. "Town of Luang Prabang". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  38. "Vat Phou and Associated Ancient Settlements within the Champasak Cultural Landscape". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  39. "Ban Chiang Archaeological Site". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  40. "Dong Phayayen-Khao Yai Forest Complex". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  41. "Historic City of Ayutthaya". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  42. "Historic Town of Sukhothai and Associated Historic Towns". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 
  43. "Thungyai-Huai Kha Khaeng Wildlife Sanctuaries". UNESCO. Retrieved 28 May 2010. 

बाह्य लिङ्कअन[सम्पादनस्रोत सम्पादन]